2012. május 16., szerda

Pár Perc Krumpli


Info: 
Pár Perc Krumpli
1092, Ráday utca 1-3.

Vélemény:

A Pár Perc Krumpli a Ráday utca Kálvin tér felőli elején akár egy üde színfolt is lehetne a puccos, drága és sznob kávézók és éttermek között a maga utcai gyorskajáival, a helyszín és a menü ugyanis megvan hozzá. Helyes piros zsalus ablak nyílik az utcára, amin keresztül kiadhatják a parányi üzlethelyiségben megrendelt ételeket, így vagy elvitelre érdemes kérni, vagy ott helyben a közvetlenül az üzlet elé kitett fémasztaloknál lehet elfogyasztani az ebédet/uzsonnát.

A menü a klasszikus gyorskajáldák hagyományait követi, abból azonban igen bőséges: lehet kérni hamburgert, paninit (gyakorlatilag vasalt szendvics), salátát, tócsnit, és természetesen a hely specialitását, az állítólagos "belga sültkrumplit", valamit mindezt menüben üdítővel, különböző fantázianevekkel (Moszkva tér, Balatoni nyár, stb.).

A Pár Perc Krumpli nem egy luxushely, egyáltalán nincs saját mosdója, és a kiszolgálás sem a legjobb, se poharat nem adtak az üveges üdítőthöz, se szalvétát az amúgy zsíros, és természetesen kézzel fogyasztandó ételekhez.

Utcai kajáldáról lévén szó a Pár Perc Krumpli nem a higiéniáról híres: egyik asztalszomszédunkat még egy galamb is meglátogatta, sőt, kényelmesen elhelyezkedve még csipegetett is a maradékból.

Az árak ugyan nem az eget verdesik, de nem is az aluljárós büfé szintjén mozognak: a hamburger 500 felett kezdődik, a krumpliból 450 a legkisebb, a menü már jócskán ezernél többe kerül.

Szóval a hely egy kellemes utcai hamburgerező-krumplizónak indult, és korábbi emlékeink szerint az is volt (a túlborsozott tonhalas ételek ellenére), amivel azonban most gond volt, az maga a kaja.

1600 forintért menünkben két "Szimpla burger" névre hallgató alap-hamburgert, egy közepesnek mondott krumpliadagot és egy fél literes üveges üdítőt kaptunk. A krumplink gyakorlatilag tocsogott az olajban és mintha nem is látott volna sót, a hamburger pedig meglehetősen száraz volt, a belepakolt zöldségek és minimális mennyiségű szószok ellenére (a csalamádé a Pár Perc Krumplinál nem alapfelszerelés). A húspogácsa hol nyersnek tűnt, hol éppen hogy égett koromíze volt, a fűszerezése pedig meghatározhatatlan. Az egyetlen dolog, ami feldobta az uzsonnánkat a mártogatós: a Pár Perc Krumpliban a legjobb dolog ugyanis, hogy legalább 15 féle különböző szószból lehet válogatni a krumplihoz, természetesen plusz pénzért, mintegy 150 forintért. Mi a zöldfűszeres majonézt próbáltuk ki, ami volt annyira jó, hogy egy fél pontot érjen az értékelésünkben is.

Menünk a Pár Perc Krumpliban: két szimpla burger és a közepes adag krumpli

Összességében a Pár Perc Krumpli a környező irodisták és a Ráday utcában italozók kedvelt gyorskajáldája (bár éjszaka zárva van), ám hírnevére tegnapi menünkkel kevéssé szolgált rá. Sőt, az ízetlen, hol nyers, hol pépesnek tűnő krumpli és a száraz hamburger jó időre elvette a kedvünket, hogy még egyszer arra járjunk.

Értékelés:
  • kiszolgálás: 2
  • étel: 2,5
  • ár/érték arány: 3
  • kényelem: 2
  • összességében: felejtős

Fecske

A Fecske logója

Info: 
Fecske Terasz
1085, Budapest Baross utca 10. 
http://www.fecsketerasz.hu/ 

 
Vélemény

A Baross utca és az Ötpacsirta utca sarkán lévő Fecske egy jó kis hely. A belső tér kifejezetten hangulatos. Emlékeztet a romkocsmás dizájnokra, de azért nem esik össze alattunk a szék és a sör sem olyan drága. A sok kis asztal viszonylag zsúfoltan van egymás mellett, de van nagy körasztaluk is, ami kellemesebbé teszi az együttlétet egy nagyobb társaság számára. Már hogyha nem ordít a zene. 

Sok helyet rontanak el azzal, hogy kényszert éreznek arra, hogy valamilyen zenét játszanak, miközben se tánctér, se különösebb mulatság nincsen. Ez azért is bosszantó, mert beszélgetni így még nehezebb, amúgy is nagy az alapzaj egy helyen, ahol sokan vannak. Ráadásul, akinek meg táncolni támadna kedve, az se tud hol.  Ez néha érvényes a Fecskére is, bár azért napközben, kora este itt mindig nyugodtan lehet dumálni. Amikor van, akkor egyébként elég jó zenéket adnak.

A pia választék elég széles: meleg-forró-hosszú-rövid. Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy a borok nem a legjobbak. Csapolt sörből viszont háromféle is van. Hiányosság, hogy hubertus nincs (ez egy sajátos mércénk arra, hogy egy hely milyen :) )
A pia mellett étel is van, egész sokféle, sőt napi menü is szokott lenni a közelben dolgozók, tanulók örömére. Abból, amennyit kipróbáltunk azt mondhatjuk, hogy jók és finomak a kaják. Vannak levesek, saláták, főételek, szendvicsek és van reggeli is a korán érkezőknek. Talán lehetne többféle sörkorcsolya, vagy valami kisebb nassolni való.
A kiszolgálás tök normális, bár néha kicsit lassú, ha sokan vannak. (Jó, a pincérlány néha kicsit zizi, egy jelenség, de teljesen passzol a helyhez).
A klotyó egész tűrhető, mindenesetre  nagyságrendekkel jobb mint néhány felkapott belvárosi putriban.

Egyetlen zavaró dolog van itt: a tévé. Felfoghatatlan, hogy egy hangulatos, mondhatni otthonos helyen, ami alapvetően arra van, hogy emberek beszélgessenek, egyenek, igyanak, olvassanak, játszanak (merthogy könyvek és társasjátékok is vannak a polcokon), mi szükség van egy bazi nagy tévére, amit hang nélkül néha be is kapcsolnak.

A Kálvin térhez vezető nemrégiben kialakított sétáló utca  többféle helynek is lehetőséget adott arra, hogy teraszt csináljanak. Ezek a teraszok jelentik a túlélést a cigizőknek, és szerencsére most egyre több van  belőlük. 
A terasz mindig bevonz más embereket is egy helyre, mint akik amúgy odajárnak, de általában huszasok, hamincasok járnak ide. A téli időszakban (legutóbbiban nem volt fűtés, így cseppet kényelmetlen volt a dolog) általában este 7-8 után kezd betelni a hely, addig egész nyugis. Napközben a könyvtárból, egyetemről kiszabadult fiatalokkal van tele a hely.

Összességében csak ajánlani tudjuk a helyet bárkinek, akár párban, akár társaságban.



Értékelés: (1-5)
  • kiszolgálás: 4
  • választék: 4
  • ár/érték arány: 4
  • kényelem: 3
  • hangulat: 4
  • összbenyomás: megfelelő


Zenei aláfestés
egy fecske, két fecske

 





2012. május 15., kedd

Budapesti por és sár


Budapest tele van izgalmakkal, a villamosokon, az autókon, a bulikon vagy épp a kulináris élményeken túl is. Az ember önkéntelenül is mások lábnyomába lép, ha a körúton sétál, beül egy kávézóba meginni egy cappuccinót, vagy csak elmegy a legközelebbi parkba. Nem egyszerűen az aszfalttal, vagy házfalakkal nézünk szembe, hanem - ha nagyzolni akarunk - akkor évszázadok művével, amely végül olyanná tette a várost, amilyen, és épp ezért ha igazán szeretni akarjuk, akkor tudnunk kell, hol jártak a fiákerek, hol kávézott Ady és Kosztolányi, honnan volt friss pékáru és hova jártak a pestiek régen. 

Helytörténet - így szokták ezt hívni, és bár a szó maga száraz, mégis élővé tud tenni egy várost, amely nyáron poros és büdös, télen hideg és latyakos, de megnyugtató, hogy régen is az volt, és hogy már Széchenyi is "Buda-pesti por és sár" címmel írt róla. 

Nemzeti Múzeum a Kiskörúton nem sokkal elkészülte után


Kertem, kerted... közösségi kertek sorsolása május 16-án


Holnap, azaz szerda este 6 órakor sorsolják  a Corvin sétány közelében nyíló közösségi kert parcelláit, amennyiben 80-nál több jelentkező jön össze holnap délig.


A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2010. óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő community gardening, valamint az egyre népszerűbb urban gardening magyarországi meghonosításával.
A honlapjukon szereplő meghatározás szerint a városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.
A KÉK célja, hogy mintakertek kialakításával, és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés önszerveződő mozgalommá fejlődését.
Egyik ilyen új kezdeményezésük a Corvinon nyíló, nevet még nem kapott Kert is.
hamarosan

Boltblog

Bolt, üzlet, üzlethelyiség, boltocska.

Kínai üzlet, sarki fűszeres, dizájnbolt, lakberendezési üzlet, antikvárium, antik bútorüzlet, műterem, könyvesbolt, bugyibolt, kislábú nők cipőboltja, antikvitás, giccses porcelánbolt, ószeres, turkáló, vasedény, ápisz, biobolt, papírbolt, szuveníres, retro divat, hangszerbolt, táskabolt, esernyőbolt, ázsiai füstölőszagú bolt, franciás levendulás bolt, vízipipaárus a körúton, iparművész ruhaüzlet, népies matyóbolt, szittyabolt...

Ez minden együtt.

Bevásárlóközpontok kíméljenek.

A nagycsarnok

A nagycsarnok minden piac piaca Budapesten. A hivatalosan Központi Vásárcsarnokként elnevezett, műemlék épület a legnagyobb fedett piac a fővárosban.
A piacon meglehetősen nagy a választék zöldségből, gyümölcsből és főként húsokból. Más piacokhoz képest itt több boltban nézegethetjük a megszokott baromfi, sertés, marha felhozatalt, de ami a legjobb: a töpörtyűk, kolbászok, füstölt húsok széles választéka.
Az alsó szinten van mindenféle savanyúság, amiknek a szagát elnyomja a különböző halak szaga, de van itt fürj, fácán és egyéb vadhúsok is.
Nagycsarnok
A felső szinten a matyó árustól kezdve többféle giccsbolt található. Szintén az emeleten van (nem csak) a turistáknak egy lacikonyha sor, itt lehet enni helyben sütött kolbászt, hurkát, stb.
A piac vagyis csarnok mellett, a Vámház körút és a Pipa utca sarkán van egy hatalmas ázsia bolt, ahol rengeteg ínyencség  kapható. Felsorolni is képtelenség mi mindent árulnak a zacskós levesektől a fűszereken, konzerveken át a tengeri állatokig.

A hét első hat napján nyitva tartó piac számomra érthetetlen okból éppen vasárnap (az egykori vásárnap) nincsen nyitva, pedig a turisták és az itt lakók számára is jó célpont lenne egy hétvégi vásárláshoz. Ha már a sok multi vasárnap is nyitva van...

Dolgozz és zabálj! :)

Info és nyitva tartás:
Az utazzitthon.hu ismertetője