2012. június 11., hétfő

9. cella a nyóckertben

A kertünk
Már korábban írtunk róla, hogy a KÉK Közösségi Kertek program részeként nyílt egy közösségi kert a Corvin sétány közelében.
Először egy másfél órás tájékoztató előadás volt arról, hogy mi ez az egész. Ezt követően indították el a netes jelentkezést. A második alkalommal pedig már ki is sorsolták a földeket. Ugyanis a Leonardo Kertnek elnevezett telket közel 80 db kb. 7 négyzetméteres parcellára osztották fel, aminek gondozására bárki jelentkezhetett. Mi is jelentkeztünk és szerencsénkre nyertünk is egy parcellát, a 9-es cellát.
A kertészkedési feltételek között volt, hogy nem szabad parlagon hagyni a területet, megfelelően gondozni kell. Mindenkinek saját döntése, hogy virágot vagy zöldséget vagy egyebet (kivéve fát) nevel-e a területén. Természetesen - mivel ez egy közösségi dolog is - részt kell vállalni a közös munkákban is, illetve be kell tartani a "házirendet". 
Persze semmi sincs ingyen: tízezer forint alapítványi hozzájárulás után lehetett aláírni a nyilatkozatot, amelyben a "Kertész" :) vállalja a feltételeket. Mindezért cserébe megkaptuk a föld gondozásának jogát (határozatlan időre ugyan), 2 x 3000 Ft utalványt, amelyet az egyik kertészetben lehet levásárolni. Ja és adtak még egy kezdő csomagot, amelyben különböző zöldségek vetőmagjai voltak. Ezen kívül csak néhány kis kerti szerszámra van szükségünk (igaz ott is van néhány ásó, kapa, lapát).

A felparcellázás, felásás és trágyázás (a trágyát és a plusz földet is támogatók révén a szervezők adták) után nekikezdtünk minikertünk (Nyóckert) művelésének. (A jelentkezéskor lehetett nevet javasolni a területnek, mi a Nyóckertet javasoltuk.) 

Íme a kertünk még az ültetés kezdetén, az utca felől:
A 9. cella
S beültetve (és másik oldalról): 

Vetettünk sárgarépát, petrezselymet, retket, dugványoztunk hagymát. Palántákról ültettünk paprikát, paradicsomot, zellert, padlizsánt, cukkinit, snidlinget, kaptuk még koriandert. Az a kis színes izé egy szélforgó, amitől (egyelőre) a miénk a legszínesebb parcella az egész Kertben.



padlizsán



paprika, snidling, koriander
retek
Cukkini és pepperoni
Mivel sok helyen sokfélét írnak arról, hogy mit hogyan kell csinálni egy kertben. Ezért itt összegyűjtöttünk néhány linket, amit mi is használtunk:


Zöldségtermesztők kézikönyve
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch13s04.html
Palántázás a gyakorlatban
http://ezermester.hu/cikk-2121/Palantazas_a_gyakorlatban
Paradicsom termesztése, palántázása kiskertben
http://www.viragkotorita.hu/paradicsom-termesztese-palantazasa-kiskertben/
A paprika termesztése
http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=121
A főkertész által ajánlott könyv az "Öngyógyító kiskert"
http://www.avarositanya.hu/site/sites/default/files/Gertrud_Franck_-_Ongyogyito_kiskert.pdf
A gyomokról
http://www.hotdog.hu/kert-es-novenyapolas/tippek-es-otletek/modszerek-a-gyomok-ellen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése