2012. június 4., hétfő

Milyen lesz a XXI. századi Várkert Bazár?


Úgy tűnik, végre rendbe szedik az évtizedek óta pusztuló Várkert Bazárt. Az 1870-es években épült, a Vár alatt kialakított pavilonokban előbb üzletek, majd szobrászműtermek kaptak helyet, a második világháború idejére pusztulásnak indult komplexum pedig végül a kádári konszolidáció idején vált egy generáció emblematikus-legendás szórakozóhelyévé. 

Az 1961-ben megnyitott, Ifipark néven futó hely előbb a jól nevelt nyakkendős-zakós fiatalok tánctereként, majd a legnagyobb hazai rockzenekarok koncerthelyszíneként működött egészen 1980-ig, amikor május 27-én egy Edda-koncerten a bejárati kőkorlátból lezuhanó faldarab többeket megsebesített, a hely pedig rá egy évre, végül 1981-ben be is zárt.



Az épületegyüttest 1984-ben életveszélyesnek nyilvánították, az elmúlt csaknem harminc évben pedig senki nem nyúlt hozzá egy-egy alternatív performansz kivételével.

A pusztuló Várkert Bazárt azonban ha minden jól megy, szeptembertől három éven keresztül végre feljújítják, a tervek szerint pedig 2014. március 30-ig el is készülne az új formája.

A korábbi üzletsor és szórakozóhely helyett ezúttal kiállítótér, galériák, látványműhely, előadóterem, étterem, kávéház és magyar termékeket kínáló üzletek kapnának helyet a XIX. századi díszletek között. 

A felújított Várkert Bazár látványterve

Kialakítanának egy majdnem 300 férőhelyes mélygarázst, egy földalatti, 1470 négyzetméteres "rendezvényteret és kiszolgálóegységet" is, lenne országot bemutató kiállítás, magyar designgaléria és kiállítótér, kortárs látványműhelyek és előadótermek is.

A tervek szerint a déli bazársorban több egykori üzlethelyiség egybenyitásával kávéházat helyeznének el, az északi bazársorban üzletek lesznek. A déli oldalon helyezkedik majd el az étterem terasza, egy másik udvarban pedig szabadtéri vendéglátóhelyek fából ácsolt pavilonokkal. A középső lépcsőrámpák alatt két új kiállítási tér is nyílik.

A felújított Várkert Bazár felülről egy látványterven

A Várbazár teraszán rekonstruálják a második világháború után lebontott mesterséges barlangot, és a Triton-szoborral díszített vízmedencét. Kialakítanának egy kertet is, ahol szabadtéri kulturális programokat lehet szervezni, a dunai látványban pedig több új elem is megjelenik, így a Duna-parti szintet a Budai Várral összekötő mozgólépcső sávja, valamint a palota teraszának megközelítését lehetővé tevő lift tornya is. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által múlt pénteken közzétett látványtervek a rondella körüli terasz és a Várkertészet helyreállításával is számolnak.

A Várkert Bazár és a Vár a látványterveken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése