2012. június 28., csütörtök

Snidling: a hagymaízű fű

A snidling olyan, mint egy hagymaszagú, kicsit vastagabb szárú fűcsomó, amit metélőhagymának is szoktak hívni.

Az egyik kedvencem, már csak azért is, mert legalább olyan egyszerű termeszteni is, mint szedni: a kertbe telepített snidling jól elvan magában, ha pedig valaki fűszerezni akar vele valamit, csak letép/levág néhány magasabb szálat, és le is aratta. A snidling pedig néhány nap alatt újra is termeli magát, ráadásul mivel évelő, ezért nem kell évente fáradozni a magokkal vagy a palántákkal.

A Wikipédia szerint a snidling nemhogy kellemes hagymaízt ad az ételeknek és apróra vágva kis zöld pöttyökkel színezi be az egészet, de C-vitamin is van benne.

Ott gubbaszt a parcella bal felső sarkában 
A snidlinget a szakértők szerint lehet magról is vetni, de mi az egyszerűbb módszert választottuk: egy kertészetben május közepén cserépben vettünk egy csomót, majd azt ültettük ki a kis kertünkbe, ahol a növényke villámgyorsan megeredt, és már többször szüreteltünk is róla.

A snidlingnek felhasználása is roppant egyszerű: a leszüretelt snidling-szálakat megmossuk, egymás mellé tesszük egy vágódeszkára és apróra felvágjuk.


Ezután már készülhet is belőle a

Snidlinges körözött

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • egy pohár tejföl
  • bors
  • kömény
  • pirospaprika
  • SNIDLING
A túrót összetörjük villával, bekeverünk fél-egy pohár tejfölt aszerint, hogy mennyire akarjuk töményre vagy lazára, teszünk bele egy csipet sót, borsot, köményt, valamint egy kanál pirospaprikát, végül az apróra vágott snidlinget, majd jól összekeverjük az egészet, végül pirítósra kenjük.



A körözött igazán könnyű nyári étel uzsonnára, reggelire, a túró állítólag fogyókúrás, a snidling pedig kellemes friss hagymaízt ad neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése