2012. június 6., szerda

Sörfőzők és sörivók: Főzdefeszt 2012

Nemrégiben ismét megrendezték Józsefváros Palotanegyed részében a Főzdefesztet. A szerencsétlen elnevezésű fesztivál (én előbb gondolnék egy gasztrós rendezvényre mint sörfesztiválra) elsősorban a házi készítésű sörök bemutatására szolgál.

Az idén másodjára megrendezésre kerülő rendezvényen a Krúdy utcától a Mikszáth téren át a Szabó Ervin könyvtárig lehetett a legjobb hazai kézműves söröket kóstolgatni.

A fesztivál honlapja szerint a tavalyi eseménynek köszönhetően "a közönség érdeklődésének hatása felmérhetetlen: azóta számos új sör született, új műfajok vetették meg a lábukat, a sörfőzők elkezdtek gondolkodni, tanulni, kísérletezni, a pesti kocsmák azon tanakodnak, hogyan tehetnének csapra kézműves söröket, és egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek a kezdeti cél, hogy a jó magyar kézműves sör kuriózumból széles körben hozzáférhető gasztronómiai tényezővé váljon."

Az Ossián örökbecsű dalát idézve a hétvégén összeröffent sok-sok szomjas ember. Mi az utolsó nap utolsó óráiban érkeztünk a tett színhelyére. Láthatóan egész hétvégén folyt a sör mindenhol: az emberek és a környék is elég lestrapált volt már. A "szertartás" (a sörivás) azonban még javában tartott este nyolc után is. Nagy öröm volt, hogy végre kitolták a rendezvényt a könyvtár irányába is. Sajnos ezt a szép, fás utcát nem különleges sörpultok elhelyezésére, hanem a toi-toi-ok felállítására használták, hát én biztos másképp csináltam volna, de ez részletkérdés. 
A sok-sok pult és pultszerű képződmény (lásd lentebb a trabantot) meglehetősen kaotikus képet alkotott. Talán a kelleténél is zsúfoltabban voltak egymás mellett a különböző főzdék standjai, ami megnehezítette az, egyébként hangulatos, élmény "befogadását". A helyszín adottságai miatt is kevés volt a hely mindenre: állni, ülni, inni. Így a folytonos korzózás mellett döntve, (és félve attól, hogy hamarosan minden bezár és elfogy) jártunk fel s alá a helyszínek között. 
A "kiállításon" huszonegy kézműves sörfőzde jelent meg. Ezeknek a bemutatása és elemzése nélkül (nem is értünk hozzá és amúgy is borosok vagyunk :p) összefoglalásként szakmailag is helyénvalóan azt mondhatjuk, hogy nagyon-nagyon sokféle sörrel találkoztunk. Volt ott minden színben: világos, félbarna, barna, vörös sör. Sőt mindenféle alapanyagból: fügés, vilmoskörtés, tokaji aszús (Korty nevű), almás, mézes, stb a szokásos komló, maláta alapanyagokon kívül.A sörivás közbeni sorban állás (illetve fordítottja) után inkább összegyűjtöttünk több különböző sört, hogy kényelmesebben kóstolgassuk őket. A fenti  képen egy kávés, egy tokaji aszús, egy vörös és egy félbarna sör látható. De ittunk még narancsosat, rigót (fele világos, fele barna) is. Meglepően kevés volt a sok színes sör között a világos, amit mi egyszerű sörfogyasztóként a boltban sörnek látunk.
  
Szerencsére nem csak korsóval, hanem pohárral is lehetett vásárolni, így már három-négyszáz forintért ihattunk kézműves söröket. (Igaz volt olyan, mint a tokajis sör, amiből hatszáz forint volt egy pohárral.) A sok újdonságként/különlegességként bemutatott sört ahhoz képest mindenképpen baráti áron adták, hogy milyenek a belvárosi helyek árai (a kínálatról és minőségről nem is beszélve).

Megjelentek a "gerilla-sörfőzők" is. Köztük a Kálvin térhez közeleső részen volt a Hara’Punk, amely egy átalakított trabantból csapolt a Papap O’Hara nevű erősen komlózott sötétbarna sörét. Ezt nem kóstoltuk, nagyon belterjesnek tűnt az egész...

A sörgasztronómia jegyében volt egy "Főzdefeszt Antisznob Sörvacsora", amiről sokat nem tudunk elmondani, mert nem találkoztunk vele, csak a programban. Azt viszont érdemes megjegyezni, csak a szívózás miatt, hogy milyen antisznob vacsora lehet az, amit - más valóban jó helyek mellett - olyanok is adtak mint a Zappa, a Darshan, vagy a Nostro? Étkek sznob antisznoboknak... (A mi vacsoránk sült kolbász volt amerikai káposztasalátával és törtkrumplival, amit az egyik grilles pultnál vásároltunk egy ezer forintért. Ez nem tudom minek számít :P)

A kulturális programok közül nekünk a most indult internetes Sörrádió jutott, ami elég felejtős mixeket adott bele a Mikszáth tér éterébe.

A fesztiválra a belépés ingyenes volt. A szervezők azt kérték, hogy a résztvevők szavazzanak a sörökre, és látogassák végig az összes magyar kézművesstandot. Egy fesztiváltérkép lepecsételtetésével kellett igazolni az egyes helyeket, és be kellett jelölni, melyik volt a legjobb. Aki végiglátogatta az összes főzdét, leadta a szavazatát és megadta az e-mailcímét is, az részt vett valami sorsoláson is. Egyúttal a szavazatok alapján hirdetik majd ki (feltehetően a szeptemberi folytatásán a rendezvénynek)  Magyarország kedvenc kézműves sörét.

Mivel számos közhely kapcsolódik a sörhöz/serhez így nem hagyhatjuk ki azt az alaptételt miszerint "a sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel", ahogyan a hülyeség is: az ehhez hasonló mondások sorát erősítik a fesztivál szervezői "a jó sör demokratikus alapjog, amiért tudatos fogyasztói döntésekkel kell harcolnunk".


 
Az Index kis vicces videója a hétvégi sörfesztiválokról:

2 megjegyzés:

  1. Kedves "vati"!
    Fikázni jó...
    Lehet "szakértőként" osztani az észt a szervezőknek, mi miért volt tré... Meg legközelebb hol legyen a budi.
    Lehet hülyeségnek nevezni szlogenjeiket.
    De oda is lehet állni: kitalálni egy jobbat, egy ütősebbet, ami kétszer, ötször, tízszer annyi látogatót vonz, persze egy sokkal frappánsabb rendezvénynévvel.
    Amit aztán majd egy másik blogban fikáznak...
    A Sörrádióban pl. volt (és van!) sokszáz, különböző nyelveken a sört emlegető-dicsőítő, sokféle stílusú és műfajú dal, zene, nóta.
    Azért, hogy minél többen megtalálják a nekik tetsző zenéket (is!).
    A véleményed szent és szabad, de nem biztos, hogy másoké is hasonló. Akkor viszont egy szó még befért volna ennek a minősítésébe is: "számunkra" "...elég felejtős mixeket adott bele a Mikszáth tér éterébe".
    Van egy rossz hírem: a www.sörrádió.hu műsorában egy darab "mix" sem szerepelt, és nem szerepel azóta sem az online adásban.
    Úgyhogy szerintem tartsd szem előtt:
    Fikázni is "...csak pontosan, szépen... úgy érdemes!"

    VálaszTörlés
  2. Kedves Akárki!

    A véleményünket írtuk le, az egész blog egy "számunkra", már ha érted a blog lényegét. Ha nem tetszik, akkor olvass mást, vagy inkább igyál egy sört az talán lenyugtat.

    VálaszTörlés